Bra musikdokumentärer

 

Det finns en hel del musikdokumentärer att välja bland för den som är intresserad, men det är inte lätt att veta vilka som är sevärda och vi väljer ofta att bara se dem som handlar om ens egen favoritartist. Här kommer ett par tips på dokumentärer som du bör se när du sitter bekvämt i din favoritfåtölj eller varför inte liggandes i din kontinentalsäng

Searching for Sugar Man (2012)

200px-malik_bendjelloul_deauville_2012Searching for Sugar Man har många hört talas om tack vare att den vann en Oscar för bästa dokumentärfilm. I synnerhet i Sverige känner många till den eftersom det var vår egen Malik Bendjelloul som regisserade den. Det är en smått otrolig berättelse om Sixto Rodriguez från Detroit, vars debutskiva får en enorm spridning i Sydafrika och ger upphov till en apartheidkritisk musikrörelse. Rodriguez har ingen framgång i USA och får sparken av skivbolaget när hans andra skiva floppar. Han har ingen aning om hur stor han är i Sydafrika och där vet ingen egentligen vem han är. Ryktet i Sydafrika säger att Rodriguez har begått självmord, men flera decennier senare bestämmer sig ett par sydafrikaner för att ta reda på sanningen. Filmen är ett mästerverk som framkallar många sorters känslor.

The Beatles: Eight Days a Week (2016)

För den som tycker om Beatles finns det många dokumentärer att välja mellan, men till skillnad från de flesta andra tar den här filmen av Ron Howard bara upp åren gruppen turnerade. Det betyder att den slutar 1966 med spelningen på Shea stadium. De flesta är ense om att det var efter det som Beatles utvecklades och gjorde klassiska album som Revolver, Rubber Soul. och inte minst skivan som brukar vinna omröstningar om alla tiders bästa album, Sgt. Pepper’s. Är ett Beatles-fan kan du njuta av musiken, för det lär inte ha varit något problem med att hitta mycket bra i Eight Days a Week.

Om du inte har någon kännedom om Beatles, eller 1960-talet, kan du i stället fascineras över den hysteri som rådde när de fyra killarna från Liverpool visade sig. Det var den hysterin som gjorde att Beatles till sist slutade uppträda, men å andra sidan ledde det i slutändan till att de skapade flera av musikhistoriens mest kända album.

Add Comment

mts_sociallyviral