Moderna musiklyssnare streamar

Sättet vi idag avnjuter vår musik på har förändrats de senaste åren. Det är inte lika vanligt längre att gå in i musikaffären och köpa ett nytt album och sedan spela i våran LP- eller CD-spelare. Istället streamar vi och laddar ner musik till våra datorer och telefoner. Musiken har blivit mer flyttbar. Vi behöver inte längre bära med oss en bergsprängare på axeln när vi alltid har mobiltelefonen med oss i alla fall. Det enda vi behöver är ett par lurar.

Detta har gjort, tvärt emot vad man kan tro, att vi också handlar lite mer olika tekniska apparater. Själva mobiltelefonen, datorn, headset, lurar, högtalare, bluetoothhögtalare av olika slag och hela hemmabiosystem bara till musik. Ofta vänder vi oss till olika återförsäljare när vi köper våra tekniska underverk dessutom, och med olika kort och avbetalningar kan det bli att vi sitter med ett antal olika fakturor varje månad och betalar av på flera olika produkter. Här kan man faktiskt underlätta för sig själv och få koll på sina kostnader genom att låna för att samla ihop lån ifrån olika ställen så vi endast har en enda avbetalning per månad istället. Dessutom slipper man då flera olika räntor och uppläggningsavgifter, aviavgifter och liknande. Det blir billigare för oss på det sättet. Att ta ett lån för att lösa alla andra lån är ofta en mycket bra idé och ger tid och energi över till annat än att räkna fakturor.

Men om vi nu streamar så mycket, vad streamar vi från? Ja, det finns så mycket mer än bara Spotify och iTunes numera.

En utmanare till streamingtjänsterna skriver Svenska Yle om, det är Google som genom YouTube lanserade en ny tjänst tidigare i år, YouTube Music, och den förväntas ersätta Google Play Music.

Tidal är en streamingtjänst som ägs av ett antal stora stjärnor, och Jay-Z låg bakom idén. De levererar bättre ljudkvalitet än Spotify och vissa artister släpper sina album där flera månader före de släpps på andra tjänster. Det norska streamingföretaget Wimp erbjuder musik med CD-kvalitet och har ett väldigt bra utbud även de. Franska Deezer har också hamnat på topplistan på flera bäst-i-test och de har både betalabonnemang och gratisabonnemang. Deras utbud är till och med större än Spotifys utbud. Apples Beats Music hamnar också väldigt högt som en av de bättre tjänsterna med bra utbud. Tidal och Apple erbjuder ganska bra utbud på musik i rörlig form också, som videos och konserter.

Givetvis finns det fler tjänster, men de är mycket mindre och har ofta begränsat utbud och kan vara knutna till en viss mobiloperatör eller mobilmärke.

Vilken tjänst man ska välja beror på vilket behov man har. Vill man se mycket videos väljer man efter det, och om man lyssnar på något som är utanför mainstream så kanske man ska prova tjänsten ett tag först innan man bestämmer sig slutgiltigt, alternativt kolla upp om just din typ av musik finns tillgänglig där. Är det mest poddar och ljudböcker man lyssnar på så kollar man upp tillgängligheten av det istället.

Add Comment

mts_sociallyviral