Ska du köpa ett akustiskt eller ett elektriskt instrument?

Musikinstrument har gått ner i pris, särskilt genom de digitala instrumentens intåg. Förr var även ett nybörjarinstrument dyrt, idag kan nästan vem som helst ha råd att börja spela. Vad är det för skillnad mellan ett akustiskt musikinstrument och ett el-instrument? Vilket ska du välja?

Musiken och den digitala revolutionen

De flesta personer tycker om att lyssna på musik och många drömmer också om att kunna spela ett instrument. Under de senaste decennierna har digitala musikinstrument kommit och förändrat musikindustrin – både för professionella musiker, men också för intresserade amatörer. Idag kan vi ha en liten musikstudio i datorn. Det är många som skapar egen musik i sitt vardagsrum och lägger ut på nätet. Det produceras också billigare musikinstrument idag än förr. Den digitala revolutionen ger oss många möjligheter, men kräver självklart också elektricitet. Ett sätt att både skapa musik med datorn och ett el-instrument, men samtidigt vara klimatvänlig, är genom att använda grön el från https://tibber.com/se/, vilket är grönare, smartare och billigare.

Digitala instrument

När du spelar på ett digitalt instrument är det inte det fysiska instrumentet, pianots tangenter eller cellons strängar, som skapar ljudet. Ljudet som skapas när du spelar, är ett digitalt ljud som kommer från en ”minidator” i instrumentet. Det positiva med ett el-instrument är att det alltid är stämt, du behöver aldrig stämma ditt el-piano och el-cello låter alltid bra. Ju dyrare instrumentet är, desto bättre tonljud har det. Även många av de billigare digitala instrumenten är samplade, dvs. har fått ljud från bra akustiska modeller.

En annan positiv aspekt med ett digitalt instrument är att det har en volymkontroll, vilket är bra för både dina öron (tinnitus), din familj och grannarna. Att spela ett instrument handlar mycket om att öva och genom att sänka volymen behöver du inte, liksom Beethoven, bli döv av allt spelande. Det innebär också att du kan lyssna på en inspirerade låt klockan två på natten och sedan sätta dig vid ditt digitala piano eller gitarr och spela, utan att störa någon. De digitala instrumenten är oftast också lättare och mindre än akustiska dito. Dock är de bättre digitala instrumenten, som flyglar för 100 000 kronor, lika stora som sina akustiska likar. Det negativa med ett digitalt instrument är dels att det inte har samma personlighet som ett akustiskt, dels att det kräver ström. Du kan inte spela under strömavbrott för att få tiden att gå. Du bör inte heller köpa ett alltför billigt digitalt instrument, då du får vad du betalar för.

Akustiska instrument

Ett akustiskt instrument har personlighet. Två akustiska pianon låter aldrig likadant, även om de kommer från samma fabrik och är av samma modell. Ett akustiskt instrument ger en annan slags spelglädje än ett digitalt. De flesta professionella musiker spelar på akustiska instrument. Du kan också alltid spela på ditt akustiska piano eller fiol, oavsett om det är strömavbrott eller inte. Ett akustiskt instrument behöver stämmas och vissa, som pianon, tar stor plats. Akustiska instrument låter också mer, på ont och gott.

Add Comment

mts_sociallyviral