Starta ett band

Att spela i ett band som blir framgångsrikt kan förändra livet totalt. Livet som professionell musiker lockar många men att spela i ett band kan även vara ett roligt och utvecklande hobbyprojekt som man kan se fram mot. I Sverige omsätter musikindustrin stora belopp och det är faktiskt en av våra största exportindustrier. I den här bloggtexten ska vi ge tips till dig som själv vill starta ett band och bli en del av vad som av många kallas för det svenska musikundret. Även sådant som musikskolor, ungdomsgårdar med replokaler och rena hobbyband är en del av denna framgång och anledningar till att vi har så många bra svenska band.

Konkreta tips för dig som vill starta band

Att hitta några att spela med som vill ungefär samma sak som en själv är en förutsättning. Där handlar det inte bara om samma idé om hur musiken ska låta utan man bör även enas kring hur seriöst bandet ska satsa och vad det innebär i fråga om repetitioner och andra uppoffringar. Var man hittar sin medmusikanter beror mycket på vilken nivå man är på. Rena nybörjare kan mötas i sammanhang där unga får prova på musik. Är man lite mer erfaren kan man leta efter forum på nätet där det händer att aspirerande bandmedlemmar lägger ut annonser. Det fungerar dock bäst i större städer. På mindre orter är det lokala nätverket viktigt. Tänk på att man i Sverige ofta kan söka bidrag för allt från resor till inköp av utrustning.

Så når ni ut med er musik

Den bandstartare som lyckats hitta musiker via bemanningsföretag Stockholm eller på något annat sätt kan börja planera för framtiden med bandmedlemmarna. En viktig fråga är hur man ska sprida sin musik. Idag finns det fler kanaler än någonsin tidigare och många satsar hårt på att marknadsföra sig online och på att själva sälja låtar som kan laddas ner direkt från bandets hemsida. Traditionella skivbolag har tappat marknadsandelar på senare år men kan fortfarande vara bra för band som nått en viss nivå och som vill koncentrera sig helt på det kreativa bitarna istället för att behöva fixa med hemsida, turnéproduktion och bokningar. Det finns även små, nischade, skivbolag som kanske bara hjälper till med inspelning och distribution men som låter bandets medlemmar sköta sysslor som ett större bolag hade tagit hand om.

Add Comment

mts_sociallyviral