Starta en karriär som artist

Många musiker och sångare drömmer om att göra karriär som artist, och kunna leva på sin musik. Det är dock få förunnat att faktiskt kunna förverkliga sin dröm, för trots att möjligheterna att sprida sin musik idag är större än någonsin, gör det också att konkurrensen om lyssnarna och publiken är hårdare än någonsin. Man måste verkligen ha något särskilt för att sticka ut i mängden och få den följarskara som behövs för att bli framgångsrik.

Med det sagt är det självklart att man ska använda de verktyg som finns till ens förfogande för att försöka nå ut med sin musik, om man har sådana aspirationer. Det främsta och bästa redskapet som en aspirerande artist har idag är internet. Genom internet har ens musik möjlighet att nå lyssnare över hela världen, som tycker om just den typ av musik man skapar. Det ger en med andra ord en oerhört mycket större plattform att utgå från än om man vore begränsad till sitt geografiska närområde.

Det finns en rad olika sätt att få ut sin musik via internet. Ett är till exempel att lägga upp sin musik på Youtube. Det är särskilt effektivt om man också vill ge sina blivande fans en smak av ens liveframträdanden, eftersom Youtube i första hand är en videosajt. Det skadar dock inte att också lägga upp videon på andra sociala nätverk som stödjer videoformat, till exempel Facebook. I andra sociala medier, som Twitter och Instagram, kan man istället länka till videon för att lyssnare och fans ska hitta dit.

hand-977641_960_720Sociala medier och sociala nätverk erbjuder dock inte bara möjligheten att lägga upp sin musik för andra att lyssna på – det är också ett sätt att kommunicera. Sociala medier fungerar på det sättet både som en envägskanal för att sprida sin musik, och en tvåvägskanal eller kommunikationskanal mellan artisten och fansen. Det gör att en artist som ännu bara har skapat ett fåtal låtar har möjlighet att få feedback från fans redan tidigt i karriären, och känna stödet att fortsätta skapa musik. Att möta och interagera med fans är ju något som de flesta nya musiker och artister ser fram emot mycket.

Något som de flesta musiker däremot inte ser fram emot i början av sin karriär är att behöva starta ett företag, med allt det innebär i form av pappersarbete och bokföring. Medan det visserligen är sant att man måste kunna fakturera som musiker, till exempel efter en spelning, behöver man dock inte göra det med F-skatt – det går numera att fakturera utan företag, via tjänster som till exempel Frilansfinans. Då kan man som ny i musikbranschen fokusera på att sprida sin musik och komponera nya låtar.

Add Comment

mts_sociallyviral