Köpa rättigheter till musikstycken

Musik är något som många människor lyssnar på dagligen både via sin iPhone eller ute på stan. De senare åren har musikbranschen förändrats drastiskt på grund av digitaliseringen som tagit plats. Bland annat har människor kunnat ladda ner musik gratis via den olagliga sidan Pirate Bay och musikbranschen har fått inse att människor inte längre går till musikaffären och köper skivor. Idag vill man ha det digitalt och helst så snabbt som möjligt då man vill kunna lyssna på sina favoritlåtar direkt. Folk idag är inte heller villiga att betala en viss summa pengar för en drös med låtar när de endast är intresserade av en låt. Den här digitala utvecklingen har gått i rasande fart vilket gjort att musikbranschen i sin tur har haft det svårt att hitta hållbara lösningar för att kunna göra både konsumenter och artister nöjda. Idag finns musiktjänsten Spotify där konsumenter antingen kan välja att lyssna på musik gratis med reklam eller utan genom att betala en viss summa varje månad.

Investera i musik

Trots att det är en lätt tjänst att använda vill man göra det ännu lättare i framtiden att lyssna på musik och framförallt på sina favoritlåtar. En sak som artister inte har varit nöjda med är den låga ersättning de fått genom att göra sina låtar tillgängliga för olika digitala musiktjänster. Nu klurar man på om det skulle finnas ett intresse för personer att investera i sina favoritlåtar för att på så sätt höja artisternas ersättning. Kort och gott innebär det att artister säljer rättigheterna till sin musik till intresserade konsumenter. Det kan vara alltifrån filmbolag till privatpersoner som anser det lönt att investera i en populär låt. Syftet är att den som köper rättigheterna till en eller flera låtar skall kunna sätta ut låtarna på börsen vilket i sin tur kommer kunna göra investeringen värd beroende på vilken låt man väljer. Det menas då att man äger en bit av en specifik låt och beroende på dess popularitet kan man som “ägare” dra in stora eller små summor men pengar.

Artister skall bli mer värda levande

Varje gång låten du äger spelas på radio får du en utbetalning eller vinst vilket är bra för behöver du låna pengar långsikt kan det vara bra med investeringar. Musikbranschen är också en bransch som aldrig kommer dö ut men visst kommer den förändras i takt med samhällets digitalisering. En sak som skaparna bakom tjänsten Zeptagram vill ändra är att artisterna skall känna att de får in den summa pengar de förtjänar. De senaste åren har visat att artister idag är mer värda döda än vad de är levande. Det vill säga att efter en artists bortgång börjar de riktigt stora pengarna rulla in vilket givetvis är “försent” även om de pengarna kanske försörjer artistens resterande familj. I en värld där börsen är otroligt viktig kan denna tjänst komma att bli väldigt populär då vissa låtar är populärare än andra. Det finns många “odödliga låtar” ute i världen som spelas än trots att artisten gått bort för många år sedan.

Add Comment

mts_sociallyviral