Turnera – livet på vägen

Att vara en känd artist kräver mycket hårt jobb. Bland annat ska man vara beredd att under rätt långa perioder vara borta hemifrån för att turnera. Det är nödvändigt för att man ska hålla sina fans intresse vid liv, och naturligtvis är det också ett sätt att få in pengar. Det finns olika typer av turnéer man kan göra. En del artister väljer att endast turnera i ett enda land. Då spelar de på olika orter i det landet. Andra artister åker på Europaturnéer eller världsturnéer. Oavsett hur långa sträckor det är mellan spelplatserna kan det vara tungt att åka av och an mellan olika orter eftersom man sällan hinner hem och landa emellan. Fördelen med att åka på turné är däremot att man gör det intensivt under en period och när turnén är över kan man istället ha en längre ledig period hemma. Att åka på turné är både spännande, roligt och utmanande. I den här texten ska vi berätta lite mer om vad man kan vänta sig av livet på turné.

Förberedelser inför turnén

Före själva turnén börjar är det mycket jobb som ska göras. När man väl ger sig ut på vägarna ska allting vara klart. De flesta artister har en turnésamordnare som har hand om allt det praktiska kring turnén. De ordnar spelplatser, sovplatser och tar hand om allt som har med logistik att göra. En annan viktig sak som man inte får glömma bort när man ska ut på turné är att locka till sig publik. artister meddelar alltid när de ger sig ut på turné för att locka till sig en så stor publik som möjligt. Hur tidigt man ska gå ut med information om turnén varierar, men det är förstås klokt att göra det så snabbt som möjligt när man vet var man kommer uppträda. Inför en turné går artistens arbete ut på att repetera showen de ska göra. Det gör de ofta tillsammans med sitt band, eventuella körsångare och dansare – kort sagt alla som kommer vara med på scenen. Vissa artister har med sig egna tekniker när de åker på turné medan andra använder sig av de som finns på plats.

Hur tar man sig mellan turnéplatserna?

Det finns många olika färdmedel som kan användas för transporter mellan de olika spelplatserna. Ska artisterna långa sträckor tar de oftast flyg, eftersom det lätt blir tungt att sitta många timmar i en bil flera dagar i rad. Ska man däremot bara flytta sig en kortare bit brukar bil eller buss vara ett praktiskt alternativ eftersom man själv kan styra när man vill ha en paus. När man turnerar med bil behöver man se till att den är bekväm och har gott om utrymme. Hyundai bilar är ett bra alternativ för den som både vill ha komfort och säkerhet i ett. Eventuella instrument brukar ofta fraktas av de ansvariga teknikerna eller turnéledarna. Det vanligaste är att de har en alldeles egen buss som de packas in i, så att allt ska kunna vara samlat på en plats. Ibland måste man sova över på turnéplatsen på grund av att spelningen sker sent. Det vanligaste i sådana situationer är att man tar in på hotell.

Add Comment

mts_sociallyviral