Kroumata

 

Kroumata är gammalgrekiska och är ett samlingsbegrepp för slagverksinstrument, men det var även en framgångsrik, svensk slagverksensemble som grundades 1978 av Anders Holdar, Ingvar Hallgren, Jan Hellgren och Martin Steisner. De flesta av deras skivor gavs ut på skivbolaget BIS och de hann med ett tjugotal genom åren. En av skivorna var nyskapande när det gällde teknik för de gav ut Sveriges första digitalt inspelade CD redan 1983. Inte nog med att de gav ut album och turnerade utan de höll även i workshops och master classes världen över.

drummer playing isolated over black background

Från början var Kroumata engagerade inom Rikskonserter, vilket är en statlig stiftelse som arrangerade konserter både i Sverige och utomlands under åren 1968 – 2010. Från och med 2008 var de däremot en egen organisation. 2015 meddelade ensemblen att de skulle lägga ned. När de var en del av Rikskonserter kunde ensemblen ägna sig åt Kroumata på heltid, men efter att de började spela i egen regi blev ekonomin ett problem. Även om de har samarbetat med bland andra Berliner Symphoniker, och har haft stora framgångar i utlandet, har det varit svårt i Sverige. Gagerna har nämligen blivit mindre och det har därför blivit allt svårare att försörja sig på musiken.


Värt att nämna

Kroumata har aldrig varit kända av den stora massan, och det som kanske får en del att komma ihåg dem är förmodligen när Killinggänget gjorde en parodi av dem i Percys tårar 1996. I scenen står män klädda i svart polo och spelar puka och xylofon. Kroumata tog det som en stor komplimang, och fick tack vare Killinggängets enorma popularitet bättre reklam än de hade kunnat få annars, och dessutom var den gratis.


Utmärkelser

Även om Kroumata hade större framgångar utomlands har de fått utmärkelser som har visat på att de har varit uppskattade även i Sverige. 1984 fick de Fonogrampriset som delades ut till svenska grammofoninspelningar mellan 1977 – 1987. De senaste åren gick det under namnet Svenska fonogrampriset. 1985 fick de Spelmannen, vilket är ett pris som Expressens kulturredaktion delar ut varje år. Slutligen fick de 2007 Stockholms stads hederspris, vilket varje år delas ut till fem personer i Stockholm som har stor betydelse för huvudstadens kulturliv.

Add Comment

mts_sociallyviral